Verkopen via een makelaar of zelfstandig?

Een huis verkopen is niet makkelijk. Een eerlijk bod moet bepaald worden, geïnteresseerden moeten verzameld worden, er moet overlegd worden en dan pas kan het huis overhandigd worden. Er zijn twee mogelijkheden om dit proces door te lopen: je kan een makelaar inschakelen, of je kan het zelfstandig doen. Maar welke is nou beter? En wat zijn de voor- en nadelen van elke optie?

Met de makelaar

Als je je huis wilt verkopen kan een makelaar veel voor je betekenen. De meeste mensen gaan daarom ook vrij snel langs bij makelaars ze hun huis willen verkopen. Makelaars als Makelaar Lochem hebben veel vaardigheden die het proces veel makkelijker voor je maken. Zo kunnen ze een waardebepaling doen van je huis, gebaseerd op de kwaliteit van het huis en de huidige markt. Ook kunnen ze de onderhandelingen met potentiële kopers voor jou regelen. Kort gezegd zijn makelaars als Makelaar Almelo erg handig bij het verkopen, door hun expertise en de taken die ze overnemen.

Zelfstandig

Natuurlijk is het niet verplicht om je huis te verkopen via een makelaar. Het is ook mogelijk om het zelfstandig te doen. Een groot voordeel hiervan is dat je geen extra kosten oploopt door het inhuren van de makelaar. Dit betekend echter wel dat alle taken die de makelaar normaliter doet, jij zelf moet doen. Je moet zelf de waardebepaling doen van je huis, zelf geïnteresseerden opzoeken en zelf onderhandelen. Dit gaat sommigen beter af dan anderen, en het is zeker iets waar je rekening mee moet houden.

Welke moet ik nemen?

Het echte antwoord op de vraag welke van de twee manieren beter is, is dat ze allebei hun positieve en negatieve kanten hebben. Een makelaar haalt ontzettend veel zorgen van je weg, maar je loopt wel extra kosten op. Zelfstandig je huis verkopen bespaart geld, maar het zorgt er wel voor dat je veel verantwoordelijker bent voor de koop. Als verkoper moet je dus goed bepalen wat jij fijn vindt, en wat bij jou past. Als je hier rekening mee houdt, heb je zo je huis verkocht!