Ouderenwoning

Wanneer u ouder wordt, zal het onderhouden van een woning steeds lastiger worden. Niet alleen kunt u niet meer alles zelf verven, ook zal het onderhouden van bijvoorbeeld de tuin een steeds grotere opgave voor u worden. Mocht dit herkenbaar zijn, dan kan het interessant zijn om uw huidige woning te verkopen en over te stappen naar een speciale ouderenwoning. Naast het feit dat ouderenwoningen vaak veel beter te onderhouden zijn, zijn ouderenwoningen over het algemeen in gezellige wijken gelegen. Zo heeft u direct aanspraak met andere ouderen of bijvoorbeeld starters, die eveneens in een kleinere woning beginnen.

old house

Opbouw van een ouderenwoning

Een ouderenwoning heeft vaak een opbouw die sterk overeen komt met andere woningen in de wijk, doordat de woningen tegelijkertijd zijn opgebouwd. In de woning heeft u vaak een kleine hal met een toilet, een woonkamer en een keuken op de begane grond, een eerste etage met slaapkamers en over het algemeen een badkamer en in sommige gevallen heeft u nog een extra etage met slaapkamers of als zolder. Vaak is er de mogelijkheid om bijvoorbeeld de was en vaatwas te laten doen door verzorgers uit de huishoudelijke hulp uit het bijgelegen verzorgingstehuis. Ze hebben daar vaak een centrale wasruimte en kunnen het dus gemakkelijk en snel uit handen nemen. Ook beschikt een ouderenwoning vaak over een kleine tuin aan de voor- en/of achterzijde van de woning, zodat u met mooi weer lekker buiten kunt zijn. De omvang van zo’n tuin is echter dermate klein, dat deze goed te onderhouden is.

Doordat er vaak meerdere ouderenwoningen tegelijkertijd te koop staan in een wijk, ligt de vraagprijs voor een ouderenwoning niet heel hoog. Bij de verkoop van uw huidige woning is de kans dan ook groot, dat u de ouderenwoning zonder extra hypotheek kunt kopen.