Huis verkopen

Wanneer u uw huis gaat verkopen dient u rekening te houden met zeer uiteenlopende aspecten, zoals het vinden van een koper voor de woning, het verhuizen van de inboedel, het leeghalen van uw woning, enzovoorts. Een eventueel tweede huis verkopen kan via een makelaarskantoor bij u in de buurt, maar u kunt een huis ook zelf verkopen. Door uw huis zelf te verkopen vermijdt u hoge makelaarskosten en houdt u daarbij alles in eigen hand, omdat u niet afhankelijk bent van een derde partij. Daarentegen is de hulp van een makelaar handig, voor bijvoorbeeld het opstellen van een koopcontract of het vinden van de juiste vraagprijs voor uw woning.

Aandachtspunten bij huis verkopen

Bij het verkopen van uw huis komt over het algemeen veel kijken. Allereerst is het belangrijk om de staat van het onderhoud in uw woning na te lopen en waar nodig extra onderhoud uit te (laten) voeren, om bijvoorbeeld het verfwerk te verbeteren of kapotte planken te vervangen in het houtwerk van uw dak. Dit verhoogt de waarde van uw woning en is vaak relatief snel gedaan! Als uw woning volledig in orde is, kunt u de vraagprijs bepalen. Dit is afhankelijk van de vraagprijzen van andere te koop staande woningen in uw wijk, het bouwjaar van de woning, de inrichting van het huis, enzovoorts. Een makelaar kan u adviseren bij het vinden van de juiste vraagprijs.

Papierwerk voor verkopen van huis

Wanneer u de vraagprijs bepaald heeft en ook een koper voor de woning gevonden heeft, is het zaak om het papierwerk voor de verkoop van uw huis in orde te maken. Dit kunt u laten doen door een makelaar, maar ook zelf regelen bij bijvoorbeeld een notaris. Een makelaar zal bij de verkoop van uw huis een koopcontract opstellen, die door beide betrokken partijen worden ondertekend. Vanaf dit moment is de verkoop van uw huis definitief.

U kunt hiervoor terecht bij verschillende makelaars: