Woningmarkt

De woningmarkt is de plek waar vraag en aanbod samenkomt op het gebied van woningen, ofwel waar de kopers en verkopers naar elkaar zoeken om een woning aan elkaar over te dragen. Deze markt is sterk fluctuerend, wat betekent dat de invloeden van buitenaf een grote impact hebben op de hoeveelheid vragers en aanbieders op de markt, de prijzen voor woningen, enzovoorts. Daarbij is de markt voor woningen erg groot, omdat het zich bijvoorbeeld verspreid over makelaarskantoren, particuliere verkopers van woningen en het internet. Denk aan de vele websites, waarop u uw eigen woning aan kunt bieden en waarop het mogelijk is om een nieuwe woning te zoeken. U kunt direct reageren per mail of telefonisch, waarna een bezichtiging voor u geregeld wordt. Deze eenvoud bij het tot stand brengen van een transactie, maakt de woningmarkt tot een aantrekkelijke markt.

woningmarkt

Omvang woningmarkt in Nederland

De woningmarkt in Nederland wordt beïnvloed door verschillende aspecten. Enerzijds is er de Nederlandse rente over de aangevraagde leningen, die het aantal vragers op de woningmarkt kan laten stijgen. Immers, een lage rente maakt het voor toekomstige kopers aantrekkelijk om zich op de woningmarkt te begeven. Des te meer vragers zich op de markt voor woningen begeven, des te hoger de prijzen van de woningen. Een verkoper zal immers altijd in zijn of haar achterhoofd houden, dat er nog veel meer potentiële kopers zijn voor een woning, bij een groot aantal vragers. Door de rol van deze aspecten is het op het ene moment gunstiger om uw woning te verkopen, dan op het andere moment.

 

Zelf woning verkopen op woningmarkt

Naast de mogelijkheid om een transactie via een makelaar te laten verlopen, kunt u uw woning ook zelf verkopen. Dit kan bijvoorbeeld via een van de vele woningaanbodwebsites, die tegenwoordig bestaan! Zo bespaart u op de kosten en bent u niet van een makelaar afhankelijk.