Makelaars

Naast het feit dat u een woning zelf kunt verkopen, kunt u de hulp inschakelen van een makelaarskantoor bij u in de buurt. Dit geldt ook wanneer u een nieuwe woning wilt kopen, waarbij een makelaar bijvoorbeeld een huisbezoek voor u kan regelen. Wanneer u er met de (ver)koper uit bent op het gebied van de prijs, zal de makelaar een koopcontract voor de woning opstellen. Kortom, een makelaar kan de koop of verkoop van een woning een stuk eenvoudiger voor u maken. Anderzijds brengt een makelaar extra kosten met zich mee, die u voorkomt wanneer u de woning zelf verkoopt.

Werkzaamheden van makelaars

Een makelaar kan u op meerdere fronten helpen bij het kopen of verkopen van een woning, een van de belangrijkste taken is het geven van advies. Zo zal een makelaar u inzicht geven in een goede vraagprijs voor de woning, kan een makelaar u adviseren over bijvoorbeeld de verkoop van de inboedel bij de woning, adviseren over de staat van het onderhoud in de woning, enzovoorts. Zo krijgt u een goed beeld van de aspecten waar u rekening mee dient te houden bij de (ver)koop van een woning.

Hulp van makelaars verplicht?

Geregeld stelt men de vraag of het verplicht is om de hulp in te schakelen van een makelaar bij de (ver)koop van een woning. Dit is niet het geval! U mag de woning ook zelf kopen of verkopen aan andere partijen. Het is echter wel belangrijk dat u hierbij een goede voorbereiding treft. Immers, het opstellen van een koopcontract is verre van eenvoudig. U kunt hierover meer informatie inwinnen bij een makelaarskantoor, of dit deel van de (ver)koop bijvoorbeeld laten doen door een makelaar.

De kosten voor een makelaar verschillen sterk en zijn vaak afhankelijk van de verkoopprijs van een woning. Een deel van dit bedrag betaalt u als transactiekosten, zogenaamde courtage, aan de makelaar.