Kan ik zelf mijn huis verkopen?

Het zal u niet ontgaan zijn dat er een complete chaos heerste op de woningmarkt. Even leek het er op dat de rust wederkeerde, maar niets bleek minder waar. De huizenprijzen zijn in het laatste kwartaal van 2019 met 7,1% gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor.

 

Waardoor heerst deze waanzin op de huizenmarkt?

De gekte op de huizenmarkt komt onder andere vanwege een tekort aan woningen op de woningmarkt in Nederland. Als er dus een woning aangeboden wordt, dan komen daar veel mensen op af. Hierdoor kan de verkopende partij dus de prijs lekker opvoeren omdat het toch wel betaald wordt. Naast een tekort aan woningen is momenteel ook de hypotheekrente bijzonder laag. Sterker nog, de rente heeft nog nooit zo laag gestaan. Daarom is het zeer interessant om nu een woning aan te schaffen. Zeker voor starters. 


Zijn we dan al van de gekte af. De verwachting is van niet. Voor 2020 is er een prognose opgesteld waarbij de huizenprijzen in 2020 met 4,5% stijgen.

Zelf uw woning verkopen?

We merken steeds vaker dat huizenverkopers dit zelfstandig doen zonder een makelaar in de arm te nemen. De gedachte is dat een huis zichzelf wel verkoopt. Maar toch merken we dat er tussen de koper en verkoper niet altijd alle zaken goed geregeld zijn. Dit is ook niet zo vreemd. We zijn namelijk niet dagelijks bezig met het verkopen van huizen. 

 

Een makelaar is niet zo’n slecht idee

Het is daarom een verstandige keuze om een makelaar aan te nemen om u te begeleiden bij de verkoop van uw huis. Ze kennen alle wet- en regelgeving en weten precies hoe een koopovereenkomst opgesteld dient te worden en welke zaken daarin vastgelegd moeten zijn. Ook de kleine zaken waar u op voorhand niet overnagedacht heeft. Welke zaken mag u nog meer verwachten van een makelaar:

 

  • Spreek altijd met een makelaar een prijs af. Afspraak is afspraak en u komt dus niet voor onverwachte kosten te staan na afloop. 
  • U mag 100% toewijding verwachten bij de verkoop van uw woning. Ze dienen u met alle zaken te ondersteunen die bijdragen aan de verkoop. Denk onder andere aan het maken van professionele foto’s voor websites zoals Funda.
  • Kies een makelaar die realistisch is. Sommige louche makelaars geven een hogere waarde van de woning op zodat er voor hen gekozen wordt. Helaas blijven deze woningen vaak langer te koop staan waardoor u met dubbele lasten zit.

Als laatst geven we graag mee dat u het beste voor een lokale partij kunt kiezen. Niet alleen de woning is namelijk belangrijk. Ook de buurt en de verdere omgeving hoort bij het prettig wonen in een huis. Een makelaar uit Tilburg kent tenslotte Tilburg veel beter dan een makelaar uit ’s Hertogenbosch.