Een makelaar kiezen, hoe doe je dat?

Het grote moment is dan eindelijk daar… je gaat op zoek naar jouw eerst eigen huis. Maar er is nog wel een groot vraagstuk onbeantwoord; schakel ik een makelaar in of niet? In dit artikel zal ik beide opties toelichten zodat jij uiteindelijk een keuze kan maken op dit gebied. 

Do’s

Het is van groot belang om goed onderzoek te doen voordat je zomaar zelf iets gaat doen of zomaar een makelaar inschakelt. Kopen, verkopen of huren, met een makelaar in dienst gaat het nou eenmaal sneller, voordeliger en een stuk gemakkelijker. Een persoonlijke klik met de desbetreffende makelaar is belangrijk aangezien de aanschaf van een huis geen kleine deal is. Je hoeft natuurlijk geen beste vrienden met je makelaar te worden maar het is wel wenselijk dat er tenminste een positieve klik is tussen elkaar. 

Daarnaast is het ook verstandig om bijvoorbeeld meerdere makelaars in Deventer in te schakelen als stad zijnde, tijdens het koop of verkoop proces. Over het algemeen schat elke makelaar de prijs van een huis weer anders in, ook hanteren ze meestal andere prijzen voor de werkzaamheden. Het vergelijken en grondig overwegen van meerdere makelaars kan jou flink wat geld schelen. 

Elke minuut dat je een afspraak hebt met de verschillende makelaars kost jou geld. Het is dus van belang de juiste vragen te stellen voor jouw situatie. Denk aan koop/verkoopwaarde, termijn voor een koop of verkoop en andere adders onder het gras. 

Donts

Er zij natuurlijk niet alleen maar pluspunten. Let bij het kiezen niet alleen maar op de gunstigste prijs, dit kan vaak leiden tot een kwalitatief mindere makelaar. Soms is het wel eens wijs iets meer te investeren in deze keuze en zo een hogere verkoopprijs terug te krijgen bijvoorbeeld. Daarnaast is het ook verstandig om verder te kijken dan je neus lang is, kies altijd niet voor de dichtstbijzijnde makelaar. Eigenlijk de zelfde situatie als het prijsverhaal, kwaliteit gaat voor! En als laatste is het belangrijk om bij elke makelaar goed te kijken in de kleine lettertjes, dit om onaangename verassingen te voorkomen in de toekomst.  Een goed voorbeeld van een makelaar die in oost Nederland de zaken goed voor elkaar heeft is ThomaPost. Met deze extra tip sluit ik dit artikel af, ik hoop dat het jou verder helpt met deze grote stap!