Hoe kan je jouw huiswaarde laten stijgen?

Velen investeren in een mooiere woning door hem zo nu en dan te onderwerpen aan een flinke verbouwing. Wat alleen weinigen zich realiseren, is dat lang niet al die investeringen zorgen voor een waardestijging van het huis. Hoe je er wél voor zorgt dat je huis in waarde stijgt, lees je hier.

Vele aanpassingen aan het huis zijn persoonlijk. Als je er bijvoorbeeld een nieuwe badkamer of keuken in laat bouwen, dan kies je voor een model dat vooral jij heel mooi vindt. De eventuele nieuwe bewoners kunnen daar weer heel anders over denken en hoeven die nieuwe keuken of badkamer niet per se als een meerwaarde te zien. Waarmee creëer je dan gegarandeerd wél meerwaarde? Bijvoorbeeld door het woonoppervlak of de woninginhoud uit te breiden met een aanbouw. Denk bijvoorbeeld aan een dakkapel, een bijkeuken of een garage. Maar ook een vaste trap naar de zolder, in plaats van een vlizotrap, kan voor waardestijging zorgen. Mocht je een appartement bezitten, dan zou je kunnen proberen om van een grote slaapkamer, twee kleinere slaapkamers te maken. De prijs van appartementen wordt mede bepaald door het aantal aanwezige slaapkamers. Hoe meer het er zijn, hoe hoger de waarde van het appartement.

Onderhoud
Besteed ook altijd voldoende aandacht aan het onderhoud van het huis. Goed onderhoud heeft een positieve uitwerking op de waarde, aangezien de nieuwe bewoners vaak geen zin hebben om veel te klussen. Zij zijn vaak bereid wat meer te betalen voor iets waar niets aan hoeft te gebeuren. Investeer bijvoorbeeld in isolatiemaatregelen. Kopers willen namelijk liever een huis met dubbel glas en goed geïsoleerde gevels, daken, vloeren, etc. Zorg ook dat de tuin goed onderhouden is en wellicht kunt u met relatief lage kosten de waarde flink laten stijgen. De kosten per m2 voor tuinaanleg zullen nogal verschillen. Vraag offertes aan om deze verschillen inzichtelijk te krijgen en vergelijking daarbij ook eerdere werken van een hovenier.