Een cruciaal onderdeel van een zonnepaneleninstallatie is de omvormer. Het is iets waar je wellicht niet direct bij stil staat, maar het is absoluut noodzakelijk voor de functionaliteit van de installatie. Zonder een omvormer kan je de energie die zonnepanelen opwekken namelijk niet benutten.
Wat is de functie van een omvormer?
De naam van de omvormer geeft het al een beetje weg: de omvormer zet stroom om. Om specifiek te zijn zet het gelijkstroom om in wisselstroom. De stroom die zonnepanelen opwekken is namelijk gelijkstroom terwijl we binnenshuis gebruik maken van wisselstroom. Er zijn in grote lijn twee verschillende categorieën waarin omvormers zijn in te delen: de netgekoppelde omvormers en de stand-alone omvormers. De stand-alone omvormer kom je niet snel tegen omdat deze alleen gebruikt wordt voor situaties die geheel op zichzelf staan. In deze situatie is het ook niet mogelijk om te salderen (het terugverkopen van stroom aan de energieleverancier) en is de installatie beperkt tot slechts 5 panelen.
Typen omvormers
Er zijn drie verschillende opties voor omvormers die ieder voor verschillende situaties de beste optie kunnen zijn. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het beschikbare oppervlak en de schaduwval op het dak. De drie meest voorkomende opties zijn:Watch movie online John Wick: Chapter 2 (2017)
- String-omvormer
- String-omvormer met Power Optimizer
- Micro-omvormer
De eerste optie, de string-omvormer, is de goedkoopste optie en mede daarom het populairst. Zoals de naam van de omvormer al suggereert, is dit een omvormer die werkt voor een serie van zonnepanelen. Er worden minimaal vijf panelen aan elkaar gekoppeld via een kabel en vervolgens verbonden aan de omvormer. Er is door deze methode maar een minimale hoeveelheid bekabeling nodig wat het niet alleen voordeliger maakt, maar ook minder gevoelig voor problemen. Het feit dat de panelen in serie zijn geschakeld, betekent echter wel dat het rendement wordt gemeten aan de hand van het slechts presterende paneel. De omvormer stelt zich hierop af en wanneer er maar één paneel is dat slecht presteert, omdat er dus bijvoorbeeld schaduw op valt, daalt het rendement van de overige panelen ook. De optie met de Power Optimizer is dan beter, want deze wordt op ieder paneel geplaatst en regelt het rendement dus per paneel en daarmee ondervang je dit probleem.
De micro-omvormers zijn ten slotte geschikt voor een kleine hoeveelheid zonnepanelen. Deze werken namelijk per stuk of per paar. Hierdoor hoeft er echter geen centrale omvormer meer in of aan het huis te hangen. Ook hier wordt het rendement per paneel of paar bepaalt.