Woning verkocht en klaar om te verhuizen? Tijd om een to-do-lijst te maken. Verhuizen is een flinke klus. Maar door goed te plannen en op tijd te beginnen met inpakken bespaar je jezelf een boel stress. Vooral grote huishoudelijke apparaten vergen vaak iets meer voorbereiding dan simpelweg; stekker uit het stopcontact en inladen. Het verhuizen van een koelkast bijvoorbeeld. Daar begin je al weken voor de daadwerkelijke verhuisdag mee. Lees verder en ontdek hoe je dit slim aanpakt.
Koelkast verhuizen of vervangen?
Is de koelkast niet in je huidige woning niet van jou en moet je hem achterlaten, maar wil je wel meteen voedsel koelen op je nieuwe adres? Dan is het slim om tijdig een andere koelkast te regelen. Het duurt namelijk even voordat de koelkast op temperatuur en dus gebruiksklaar is. Je kunt ook een koelkast huren. Dan wordt de koelkast door het verhuurbedrijf gebracht én vaak ook meteen geïnstalleerd op je nieuwe adres. Extra handig. Zo kun jij je volledig richten op de spullen die wél meeverhuizen.
Stappenplan koelkast verhuizen
Is de koelkast van jou en verhuis je hem mee? Regel dan enkele weken van tevoren een vriend(in) die je op de verhuisdag helpt met tillen. Of een professioneel verhuisbedrijf. In ieder geval een beetje sterk iemand zonder rugklachten, want in je uppie een koelkast verplaatsen lukt echt niet.
Stap 1: Maak voedsel op (1 week voor de verhuisdag)
Begin ongeveer een week voor de verhuizing met de koelkast en vriezer leeg te maken. Maak het voedsel op en koop zo min mogelijk nieuwe etenswaren. Eten en drinken kan wel eventjes uit de koeling, maar lekkerder wordt het er niet van. En weggooien is zonde.
Stap 2: Ontdooi het vriesvak (24 tot 48 uur voor de verhuisdag)
Heeft je koelkast een vriesvak? Maak deze vooraf leeg en schoon. Je wilt de koelkast zo licht mogelijk maken voordat je gaat tillen en slepen. Zet de vriezer uit, verwijder het voedsel, bakjes etc. en leg voldoende handdoeken neer om het vocht op te vangen. Kom je in tijdsnood? Gebruik een föhn om het ontdooien te versnellen en een autokrabber of houten spatel om grote ijsbrokken los te wrikken.
Stap 3: Maak de koelkast schoon (24 uur voor de verhuisdag)
Koelkast en vriezer leeg? Tijd voor een sopje. Denk naast de planken en rekken ook aan de kieren, de deurrubbertjes en het afvoergootje van het condenswater. Bij de meeste koelkasten kun je de planken makkelijk uit de koelkast halen. Doe dit, want zo kom je overal net even iets beter bij.
Stap 4: Plak planken vast (24 uur voor de verhuisdag)
Als de koelkast weer lekker fris is plak je de losse onderdelen in de koelkast vast met wat tape. Denk hierbij aan de planken, groente-la, flessenrek etc. Zo verklein je de kans dat tijdens het vervoeren de boel verschuift en beschadigd raakt.
Stap 5: Plaats spanband (24 uur voor de verhuisdag)
Om te voorkomen dat de koelkastdeur tijdens het verplaatsten opengaat bind je de deur goed vast met spanband. Plaats eerst een deken of dikke handdoek onder de spanband om te voorkomen dat de gesp ervan krassen veroorzaakt op de koelkast.
Stap 6: Houd de koelkast recht (op de verhuisdag)
Zorg ervoor dat de koelkast rechtop blijft tijdens het verplaatsen. Je wilt namelijk niet dat het koelmiddel gaat schuimen, want dit kan de koelkast beschadigen. Als je de koelkast liggend verplaatst is de kans groot dat dit wel gebeurt. Moet je een trap op of af? Laat 1 persoon de koelkast aan de onderkant ondersteunen en 1 persoon de bovenkant vasthouden. En houd je rug recht tijdens het tillen, een koelkast is behoorlijk zwaar, tillen met een kromme rug kan rugpijn veroorzaken. Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Gebruik een steekkar of speciale verhuiszakken voor witgoed.
Stap 7: Zet de koelkast klem (op de verhuisdag)
Aangekomen bij de verhuiswagen? Zet de koelkast vast of goed klem met andere spullen. Zo voorkom je dat de koelkast verschuift tijdens de rit door plots remmen, optrekken of een heuveltje.
Stap 8: Laat de koelkast 12 uur rusten (op de verhuisdag)
Tijdens een verhuizing is het niet helemaal te voorkomen dat het koelmiddel verplaatst of schuimt. Daarom is het slim om 12 uur te wachten voordat je de stekker van de koelkast weer in het stopcontact doet. Zo kan het koelmiddel tot rust komen.
Koelkast laten verhuizen
Heb je al genoeg werk aan het plannen van de verhuizing? Maak het jezelf makkelijker en schakel een professioneel verhuisbedrijf in. Of huur grote huishoudelijke apparaten. Je kunt tegenwoordig heel veel huishoudelijke apparaten huren voor enkele maanden of zelfs jaren. Zo kun je naast een koelkast ook een vriezer, koel-vriescombinatie of vaatwasser huren. En dat is zorgelozer en duurzamer dan kopen. Bovendien verhuizen de meeste verhuurbedrijven het apparaat dat je van hen huurt gratis naar je nieuwe woning. Huishoudelijke apparatuur huren is duurzaam omdat er wordt bespaard op de ontwikkeling en het vervoer van nieuwe apparaten. De meeste verhuurbedrijven halen namelijk het apparaat op als je het abonnement opzegt. Zij checken, reinigen en repareren het en geven het een tweede leven. Ook heb je met huren geen omkijken naar installatie, reparatie en vervanging. Dit bespaart tijd en stress. Met huren doe je dus iets goeds voor jezelf én het milieu.