Radiator plaatsen: moeten henrad radiatoren onder ramen staan?

Kiezen waar u uw henrad radiatoren in uw huis wilt plaatsen, kan een moeilijke beslissing zijn. Er zijn een groot aantal factoren waarmee u rekening moet houden, waaronder plaatsing van het raam, esthetiek en warmteafgifte

Waarom worden radiatoren vaak onder ramen geplaatst?

In het verleden waren ramen slecht geïsoleerd, dus het plaatsen van een radiator onder het raam zou helpen om de koude lucht die er doorheen komt tegen te gaan. In moderne huizen worden radiatoren vaak nog onder ramen geplaatst, omdat dit een gebied is waar meubels niet kunnen worden geplaatst en anders leeg zou staan.

Moet u nog steeds een radiator onder een raam plaatsen?

Als u in een ouder huis woont met enkelvoudige beglazing, kunt u uw henrad radiator het beste nog onder een raam plaatsen. Dit komt omdat de warmte die uit de radiator stijgt, zich zal vermengen met de koude lucht die door het raam naar binnen komt. Deze koude lucht helpt vervolgens de warmte van de radiator door de kamer te verplaatsen, waardoor de kamer warmer blijft dan wanneer de radiator ergens anders was geplaatst.

Dit geldt vooral alleen als de ramen ouder zijn en veel koude lucht binnenlaten. Dit verwarmingssysteem is ook inefficiënt en tenzij u stedenbouwkundige voorschriften heeft die het wisselen van ramen verhinderen, raden we aan om nieuwere, beter isolerende ramen te installeren.

Een radiator in het koudste gebied plaatsen

De traditionele plaats om uw radiator te plaatsen, is het koudste deel van de kamer. Of dat nu onder je raam is of tegen de muur. Dit komt door geleiding, waarbij binnenkomende koude lucht zorgt voor een effectievere warmtegeleiding en de warme lucht van je henrad radiator naar het midden van de kamer duwt. De tijden zijn echter veranderd en het ontwerp van de isolatie is met grote sprongen vooruitgegaan, dus in veel huizen zijn er geen specifieke ‘koude plekken’.

Positie van pijpen

In veel oudere panden zullen de leidingen voor radiatoren onder ramen worden gevonden, omdat hier vroeger de radiator moest komen. Zelfs nu de isolatie is verbeterd, vinden veel mensen het te moeilijk of te duur om de leidingen te verplaatsen, dus plaatsen mensen hun radiator gewoon op dezelfde plek. Desondanks kan het met de hulp van een loodgieter een stressvrije klus zijn om een ​​radiator naar een ander deel van uw kamer te verplaatsen.

Bron: www.radiatorendiscounter.nl