Een huis verkopen met een rieten dak

Wanneer je woning of woonboerderij een rieten dak heeft, kan dit zowel een voor- als nadeel zijn bij de verkoop van de woning. Of het een voordeel of nadeel is, hangt af van de staat en de onderhoud. We leggen je graag uit waar je rekening mee dient te houden.

De aanschaf van een nieuw rieten dak is vaak erg kostbaar. Dit begint vaak vanaf 20.000 euro. Wanneer het rieten dak moet worden vervangen binnen nu en drie jaar, kan het als een nadeel worden gezien. De nieuwe bewoners staan zo meteen al voor een flinke kostenpost die ze liever niet willen hebben. Uiteraard dien je hier wel open en transparant over te zijn. Dit is namelijk wettelijk vastgelegd. Wanneer je dit achterwege laat, kunnen de kosten alsnog op jou verhaalt worden. Dit heb je zelf natuurlijk ook liever niet.

Laten we niet meteen van het ergste uit gaan, want een rieten dak biedt ook vele voordelen. Hier gaan we verder op in bij dit artikel. Duurzaam en natuurlijk


Een rieten dak is erg duurzaam. Het is namelijk gemaakt van natuurlijk materiaal en bovendien gaat het voor een zeer lange periode mee. Een rieten dak geeft een woning snel een bijzonder karakter. Het ziet er altijd net even landelijker uit dan dakpannen. Wanneer een rieten dak ‘op’ is, kan het alsnog dienen voor andere functionaliteiten. Denk hierbij aan meststof maar ook als brandstof in energiecentrales. Riet is dus niet meteen afgeschreven en je bent ook nog eens super groen bezig.

 

Isolatie


Omdat riet een holle stengel is, heeft het een goede isolerende werking. Bovendien wordt de warmte gereflecteerd. Hierdoor is het in de winter lekker warm binnen en in de zomer lekker koel. Een rieten dak is erg gewild bij energiezuinige woningen.

 

Verzorging en onderhoud


Meer als bij gewone daken is het belangrijk dat het dak goed wordt onderhouden. Na enige tijd kunnen algen en mossen aangroeien. Deze laag sluit het riet af, waardoor het wordt verstikt met als gevolg dat na een regenbui het dak langer nat blijft. Aangezien riet een organisch product is en niet tegen vocht kan, zal dit langzaamaan weg gaan rotten. Door het riet te (laten) kammen, kun je dit voorkomen.

Zo zie je dat een rieten dak een echte meerwaarde kan zijn voor je woning. Dit is dan ook een mooi argument om te laten zien. Om de kwaliteit van het dak aan te tonen, kun je een inspectie laten uitvoeren. Uiteraard kun je hiervoor eerst een offerte aanvragen.