Afzuiging badkamer en andere manieren om je woning te ventileren

Wie een gezond leefklimaat in huis wil, die zorgt in de eerste plaats voor een goede ventilatie. Het goed ventileren van je huis kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een ventilatierooster. Ventilatieroosters gebruik je prima naast je wtw unit in je huis of naast het mechanisch ventilatiesysteem waarover je beschikt. Vooral de ventilatie in de badkamer mag je niet vergeten. Zonder afzuiging badkamer kan er bijvoorbeeld schimmelgroei ontstaan. In dit artikel lees je over de verschillende manieren om je badkamer en de rest van je woning te ventileren.

Drie manieren om goed te ventileren

Eerst even over het ventilatierooster; dit rooster moet zorgen dat er sprake is van een gecontroleerde luchtstroom in je huis. Ventilatie is namelijk erg belangrijk en dit kun je op drie manieren bewerkstelligen: via natuurlijke ventilatie, via een warmteterugwin unit en via een mechanische ventilatie. Behalve met een wtw unit of een mechanisch ventilatiesysteem kun je ook op natuurlijke wijze luchten waarbij gedoeld wordt op luchten via de naden, kieren en roosters in je huis. Het is dan wel belangrijk naden en kieren tijdens de koudere maanden niet dicht te maken. Ventileren is overigens niet hetzelfde als het openen van ramen en deuren. Weliswaar krijg je door het openen van ramen en deuren wel frisse lucht in je huis, vervuilde lucht wordt niet per se afgevoerd.

Gebruik de afgevoerde lucht er verwarming van je woning

Heb jij een mechanisch ventilatiesysteem in je woning, dan kan het ventilatierooster aangesloten zijn op dit systeem en krijgt het plaats boven ramen en klepramen. De roosters zorgen voor de afvoer van de sterk vervuilde lucht. Dit doen ze via de afvoerkanalen. Heb je een wtw unit, dan gebruik je de afgevoerde lucht om je huis te verwarmen. Dit gebeurt via een warmtewisselaar en niet voordat de lucht gezuiverd is van fijnstof. Ook als je een dergelijk systeem hebt, gebruik je ventilatieroosters.

Voor slechts een miniem bedrag per maand

Het is bij dergelijke systeem van groot belang om te zorgen dat het systeem steeds goed zijn werk kan blijven doen. Laat dus regelmatig je ventilatiebox, je ventilatieroosters en luchtkanalen checken en behandelen. Alleen dan blijft het gezond in je huis. Je kunt om de kosten in de hand te houden een ventilatie abonnement afsluiten. Dan betaal je slecht een klein bedrag per maand en weet je zeker dat er om de twee jaar naar je systeem gekeken wordt. Heb je een al sterk verouderde ventilatiebox – in elk geval ouder dan vijftien jaar- dan wordt het de hoogste tijd de box te laten vervangen. Laat ook dit aan de professional over, die steeds zal monitoren hoe het met jouw ventilatie, de ventilatieroosters en het systeem gesteld is.

Zo voorkom je ernstige gezondheidsklachten en schimmels op de muur

Een goede ventilatie en het gebruik van alleen het beste type ventilatierooster is belangrijk. Een niet goed geventileerd huis levert ernstige gezondheidsklachten op. Daarnaast krijg je schimmels aan de muren en aan het plafond.