Verhuur je leegstaande woning aan studenten

Het verkopen van een huis is soms een lang proces. Soms kun je al in je nieuwe woning wanneer je je de oude woning nog niet hebt kunnen verkopen. Wat moet je dan doen met een leegstaande woning? Een idee is om de woning te verhuren aan een groep studenten. Studenten zoeken namelijk vaak naar een woning samen met andere studenten en/of vrienden. Daar kun je gebruik van maken door de woning beschikbaar te stellen voor studenten. Hoe je dat aanpakt lees je hier.

  1. Kijk of je toestemming hebt van je hypotheekverstrekker
    Heeft jouw huis nog een lopende hypotheek? Dan heb je vaak toestemming nodig van de hypotheekverstrekker voor je de woning kan verhuren aan een derde partij. Je kunt dit controleren door contact op te nemen met de hypotheekverstrekker of de voorwaarden van de hypotheek te lezen.
  1. Bezichtigen
    Door een groepsbezichtiging (ook wel een hospitatie genoemd) in te plannen via een online platform als Kamernet kun je veel geïnteresseerden in een keer ontmoeten. Op deze manier kun je in gesprek met de mogelijke huurders en kun je een goed beeld krijgen. Je kunt met de mensen die je geschikt lijken ook nogmaals een kopje koffie gaan drinken om rustig te praten en te kijken of er een goede match is.
  1. Huurcontract opstellen
    Wanneer je geschikte huurders hebt gevonden, is het belangrijk om een goed huurcontract op te stellen. In het huurcontract worden zaken zoals de huurprijs, regels voor gebruik van de woning, onderhoud en schoonmaak van de woning, aansprakelijkheid bij ongevallen en schade, hoe de huur opgezegd moet worden, regels omtrent privacy en logees en eventueel onderhuren besproken.
  1. Huurbescherming
    Om een goed huurcontract op te stellen is het verstandig om een gespecialiseerde notaris te laten kijken naar het contract. Er zijn namelijk speciale regels wanneer de verhuur van je huis in de Leegstandwet komt. Zo heeft de huurder bijvoorbeeld geen huurbescherming bij het opzeggen van de huur, maar dient de verhuur wel minimaal zes maanden te zijn in het huurcontract met een opzegtermijn van drie maanden voor de verhuurder en een maand voor de huurder.
  1. Verhuur klaar maken
    Gemeubileerd huren is steeds meer in trek voor veel mensen. Dit is ook zo voor studenten. Indien jij de meubels uit je oude woning niet wilt meenemen, biedt het een extra waarde aan de nieuwe huurders. Je kunt de gebruikskosten natuurlijk altijd meenemen in de huurprijs.

Het is daarnaast ook verstandig om de ruimte rustig en neutraal in te houden. Hierbij kun je denken aan niet te veel (overbodige) meubels en lichte kleuren, zo is het aantrekkelijker voor nieuwe huurders.