Waar woningen te koop in Groningen?

Waar woning te koop in Groningen? Net als in de rest van Nederland staat in Groningen de huizenmarkt op zijn kop. Er ontstaat een woningnood en de huizenprijzen blijven maar stijgen. Als je hier een woning wilt kopen heb je natuurlijk maar één vraag: waar woning te koop in Groningen?  In dit artikel gaan we een aantal wijken bij langs om te kijken welke wijk het beste bij je past.

Gratis stockfoto met bewolkt, binnenstad, centrum

In welke wijk wil je wonen?

Groningen is een stad die heel afwisselend is. Er lopen veel studenten rond maar er zijn ook rustigere wijken waar families hun plekje hebben gevonden. Hier zijn een aantal Groningse wijken met hun kenmerken:

  • Centrum: een plekje binnen de mooie grachtengordel van Groningen. De winkels zijn op loopafstand en er is veel te doen. Je ziet hier vooral grachtenpanden en herenhuizen. De woningen die je hier aantreft zijn duurder dan in de rest van Groningen. 
  • Schilderswijk en zeeheldenbuurt: deze wijk ligt dichtbij het Noorderplantsoen en het centrum. Het is dé starterswijk van Groningen. Niet alleen starters maar ook studenten zul je veel tegenkomen in deze wijk. Je treft er vooral herenhuizen aan, de meeste van hen beschikken over een kleine tuin of dakterras. 
  • Oosterpoortbuurt: Ook deze wijk is populair onder de starters en studenten. De prijzen liggen hier gemiddeld laag.
  • Helpman Groningen: deze wijk bevindt zich in het zuiden van de stad. Hier heb je naast de herenhuizen ook nieuwbouwwoningen staan. De nieuwbouwappartementen zijn niet alleen populair onder starters maar ook onder senioren.
  • Beijum en Lewonborg: deze wijken hebben veel groen. Er is veel ruimte voor families en ook de sportvelden zijn hier gelegen. 
  • Oranjebuurt en Noorderplantsoenbuurt: deze wijken zijn bijzonder omdat ze direct aan het Noorderplantsoen en het centrum grenzen. Hierdoor hebben deze wijken de ideale ligging. 
  • Stadsparkwijk: de woonwijk vlakbij het stadspark. Deze woonwijk kun je in drie delen opsplitsen: het oude deel, de Parkweg en de Paterswoldseweg. Deze wijk heeft net als Beijum en Lewonborg veel groen. 
  • Villabuurt: de wijk is ruim opgezet en bestaat vooral, zoals de naam al zegt, uit villa’s. Ook in deze wijk is veel groen. 

Wat kost een woning in Groningen?

Nu je weet waar woning te koop in Groningen. Moeten we nog uitzoeken hoeveel dit kost. Zoals al eerder genoemd zijn de huizenprijzen de laatste jaren enorm gestegen. Als je een budget hebt van 200.000 euro dan kun je slechts een appartement kopen. Voor tussenwoningen leg je gemiddeld 2,5 tot 3 ton neer. Wil je een stapje hoger? Voor een 2 onder 1 kap betaal je gemiddeld 3 tot 4 ton. Voor een vrijstaande woningen betaal je nog meer. Als je deze prijzen bekijkt is het logisch dat veel starters problemen hebben met het vinden van een woning. Een oplossing daarvoor zou kunnen zijn dat ze net buiten de stad gaan wonen, waar de prijzen iets lager liggen. Een andere optie zou kunnen zijn om te wachten met kopen tot de huizenmarkt weer tot rust is gekomen. Alleen volgens de statistieken gaat dat helaas nog wel even duren.