VvE beheer: wat houdt dit in?

Een Vereniging van Eigenaren, ook wel VvE genoemd, is een organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer en het onderhoud van een gebouw. Woon je in een gebouw met meerdere appartementen, dan is er altijd een Vereniging van Eigenaren. Bij de VvE horen alle eigenaren met een eigen appartement in het gebouw.

Het bestuur van de VvE
Een Vereniging van Eigenaren heeft altijd een bestuur. Zitten er niet zo veel leden in de VvE, simpelweg omdat er niet veel appartementen in het gebouw in kwestie te vinden zijn, dan zitten (vrijwel) alle leden in het bestuur van de VvE. Zijn er wel veel VvE leden? Dan worden er enkele bestuursleden aangewezen.

Het bestuur van de VvE voert alle taken van de VvE uit. Een Vereniging van Eigenaren kan er echter ook voor kiezen om een externe partij in te huren, die de taken van het bestuur overneemt. Dit wordt ook wel VvE beheer genoemd.

VvE beheer
VvE beheer wordt uitgevoerd door een VvE beheerder. Dit is een externe partij, doorgaans een professionele organisatie, die de taken van het bestuur van de Vereniging van Eigenaren uitvoert. Kijk eens op www.247vvebeheer.nl voor meer informatie over VvE beheer.Welke taken dit zijn, wordt door de Vereniging van Eigenaren in kwestie bepaald. Doorgaans houdt een VvE beheerder zich bezig met het doen van de administratie van de VvE, het regelen van de financiën van de VvE en de incasso van de servicekosten, ofwel het financieel beheer van de Vereniging van Eigenaren. Ook het bijhouden van verzekeringen en technisch beheer en onderhoud horen bij de taken van een VvE beheerder, als de Vereniging van Eigenaren in kwestie dit wil.

Uiteindelijk kiest een Vereniging van Eigenaren zelf welke taken een VvE beheerder precies krijgt. Dit kunnen alle taken zijn van het bestuur van de VvE, maar ook een klein aantal taken. Alle leden van de VvE moeten het in ieder geval eens zijn met de taakverdeling, hoe deze er ook uitziet.