Overwaarde huis gebruiken? 3 beste manieren

Heb jij jouw woning in een gunstige tijd gekocht en is deze inmiddels meer waard geworden? Dan heb je een flinke overwaarde opgebouwd. In deze blog vertellen we je precies wat dit inhoudt. Overwaarde huis gebruiken? Wij leggen je de 3 beste manier uit zodat jij een goede keus kunt maken! 

 

Wat is overwaarde huis?

De overwaarde van een huis is het positieve verschil tussen je hypotheekschuld en de waarde van je woning. Dit bedrag van de overwaarde komt terecht in de eigenwoningreserve. Maar hoe ontstaat deze overwaarde precies? 

 

  • Kopen huis met (gedeeltelijk) eigen geld
  • Stijging woningwaarde
  • Tussentijds extra aflossen op hypotheek

 

De overwaarde van jouw woning kun je op twee manieren opnemen. Ten eerste bij het verkopen, de overwaarde komt dan vrij. Wil je de overwaarde benutten zonder je huis te verkopen? Dan kun je de hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten.

 

Hoe kun je de overwaarde berekenen? 

Benieuwd naar de overwaarde van jouw huis? Je kunt dit eenvoudig zelf berekenen. Afhankelijk van jouw situatie kun je één van de onderstaande formules gebruiken. De eerste berekening gebruik je als je jouw huis niet wil verkopen, de tweede gebruik je als je gaat verkopen.

 

  • Geschatte marktwaarde woning – restbedrag hypotheek = overwaarde huis
  • Verkoopprijs woning – (hypotheekschuld + makelaarskosten) = overwaarde huis

 

Bijvoorbeeld: Je verkoopt jouw woning voor 300.000 euro en betaalt 3000 euro aan makelaarskosten. De restschuld van jouw hypotheek op dat moment bedraagt 200.000 euro. Dit betekent 300.000 – 203.000 = 97.000 euro aan overwaarde huis. 

 

3 manieren om overwaarde huis te gebruiken

Heb jij een mooie overwaarde opgebouwd en wil je dit bedrag optimaal benutten? Dan zijn dit de beste manieren:

 

  • Nieuwe woning kopen
  • Huis verbouwen
  • Hypotheekrente verlagen

 

Nieuw huis kopen met overwaarde

Veruit de meest gekozen methode om de overwaarde te gebruiken is door het geld te benutten bij de aanschaf van een nieuwe woning. Als je jouw huis verkoopt komt de overwaarde vrij. Dit bedrag kun je vervolgens gebruiken om een nieuwe (duurdere) woning te kopen. 

 

In deze situatie dien je wel rekening te houden met de bijleenregeling. Als je binnen 3 jaar een nieuwe woning gaat kopen is het verplicht om de overwaarde te investeren in je nieuwe huis. Alleen dan is het toegestaan om de hypotheekrente over dat deel af te trekken.

 

Huidige woning verbouwen

Heb je geen intentie om te verhuizen, maar is jouw woning wel aan een renovatie toe? Je kunt de overwaarde van jouw woning gebruiken om te verbouwen. Dit doe je door de hypotheek te verhogen of een 2e hypotheek af te sluiten. 

 

Je kunt bijvoorbeeld de woning vergroten, door een uitbouw of dakkapel te laten plaatsen. Zo creëer je meer ruimte in huis en verhoog je de waarde van je woning. Ook kun je ervoor kiezen om de woning te verduurzamen. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. Zo bespaar je ook nog eens op de energiekosten.

 

Hypotheekrente verlagen

Tot slot kun je de overwaarde gebruiken om de hypotheekrente te verlagen. Is jouw hypotheekschuld laat in vergelijking met de marktwaarde van de woning? Dan is het risico voor de hypotheekverstrekker laag. Hierdoor kan de hypotheekrente in een lagere tariefklasse vallen. 

 

Huis verkoopklaar maken

Ben jij van plan om je huis te verkopen? Dan wil je natuurlijk zo’n hoog mogelijke verkoopprijs bewerkstelligen. Hoe hoger de prijs, hoe hoger jouw overwaarde. Daarom is het belangrijk om jouw woning voor te bereiden op de verkoop. Jouw huis verkoopklaar maken doe je door (kleine) klusjes aan binnen- en buitenzijde van de woning aan te pakken. Denk aan het controleren van het schilderwerk, het in nette staat brengen van de voor- en achtertuin en het repareren van beschadigingen en defecten in huis.