Kunstgras kopen tips

Kunstgras is te verkrijgen in tal van verschillende soorten en prijzen. Het prijsverschil tussen kunstgrassen die op elkaar lijken zit hem voornamelijk in het kwaliteitsverschil. En dat kwaliteitsverschil is moeilijk met het blote oog waar te nemen.

Vraag daarom een staal aan bij de leverancier of kunstgrasboer voordat je daadwerkelijk jouw kunstgras besteld. Een staal is een klein proefstukje van het kunstgras en wordt doorgaans gratis geleverd. Nu kun je het kunstgras alvast voelen en de backing bekijken. De backing is de onderkant van het kunstgras waar de grasvezels doorheen zijn geweven. Een backing kan bestaan uit een enkele laag of een dubbele laag waarbij de dubbele laag kwalitatief beter is dan de enkele laag.

Als je eenmaal in het bezit bent van een gratis kunstgras-staal, kun je gelijk testen hoe slijtvast het kunstgras is. Leg een zwaar gewicht op het staal en laat dat een week liggen. Als je het zware gewicht er na een week vanaf haalt, kun je zien in welke mate de grasvezels zich weer herstellen naar hun oorspronkelijke vorm.

Een andere truc om te kijken hoe slijtvast het kunstgras is, is om daarna het staal een middag in een chloorbad te leggen. Zo kun je zien of het kunstgras zijn kleur behoudt. 

Kunstgras leggen


Heb je eenmaal de keuze gemaakt voor jouw kunstgras, dan kun je beginnen met het leggen ervan. Het is eventjes werk, maar desondanks zo eenvoudig dat je het zelf kan doen. Al is het natuurlijk net zo makkelijk en gezellig om het met iemand anders te doen.
Zo leg je stap voor stap zelf kunstgras:

  • Verwijder je oude grasmat
  • Egaliseer de grond met een hark. Nu hoef je nog niet met een trilplaat de grond aan te stampen. Zorg er wel voor dat er geen bladeren, takken of stenen meer aanwezig zijn.
  • Leg een laag van 5 tot 10 cm zand aan, bij voorkeur bestratingszand of wit zand.
  • Stamp de grond nu goed aan met een trilplaat of wals. Zorg ervoor dat de grond zo egaal en waterpas mogelijk is. Dit is belangrijk omdat het kunstgras zich naar deze ondergrond zal gaan vormen.
  • Leg eventueel een onderdoek over de ondergrond. Ook al is dit niet vereist, het voorkomt wel dat er onkruid of wortels door je kunstgras gaat groeien.
  • Rol nu de kunstgras rollen uit. Let hierbij op twee dingen. Ten eerste dat de rol goed is uitgerold en dat er nergens plooien zijn ontstaan. Ten tweede let je erop dat bij een eventuele volgende rol die je er naast legt de grasvezels in dezelfde richting staan.
  • Kunstgrasrollen worden geleverd in breedtes van twee of vier meter. In het geval jouw tuin breder is, zal je de naast elkaar liggende kunstgrasrollen aan elkaar vast moeten lijmen.
  • Snij van beide rollen die tegen elkaar aan liggen een rand af. Zorg ervoor dat je het kunstgras afsnijd in de ruimte tussen de kunstgrasvezels en zorg dat de rollen netjes tegen elkaar aan komen te liggen.
  • Sla van beide rollen de aanliggende zijdes een stukje terug zodat je de hechtingstape eronder kan leggen. Smeer deze in met de daarvoor bestemde lijn en klap het kunstgras terug. Kruip langs de gehele naad en druk het geheel goed aan.
  • Afhankelijk van de lijm die je gebruikt is dit binnen een uur tot een etmaal verhard. Je kan ondertussen alvast alle randen afwerken door het recht af te snijden indien nodig zoals bij opstaande randjes.
  • Sla in de randen van je kunstgras om elke 50 cm een kunstgrashaak.



Gefeliciteerd! Je hebt zojuist je tuin voorzien van een prachtige kunstgrasmat.
Vergeet niet om je kunstgras nog op te borstelen met een bezem met harde haren wanneer de lijm hard is geworden. Zo laat je de platgedrukte grasvezels zoals ze uit de rol komen weer fier overeind staan.