Ongediertebestrijding thuis zelf doen? Dat doe je zo

Ongedierte kan je leef-genot behoorlijk verzieken. Het probleem van wespen in de zomer is overbekend maar ook muizen in je huis behoren tot een van die kleine irritaties waar vrijwel iedereen mee te maken krijgt. Voor ongediertebestrijding thuis heb je een ongedierteverdelger nodig, denk je, maar je kan meer zaken zelf dan je zou denken. Als jij je afvraagt ‘plaagdieren, wat doe ik nu’ hebben wij een aantal tips voor je om hiermee af te rekenen. We hebben een aantal soorten plaagdieren op een rij gezet en daarbij keken we hoe jij ze kunt bestrijden.


De huismuis is óók een plaagdier

Door schattige Disney-cartoons heeft niet iedereen door dat muizen plaagdieren zijn. Maar muizen kunnen een ware plaag zijn en je woongenot behoorlijk bederven. Het is een plaagdierensoort die relatief gemakkelijk te bestrijden is maar pas op. Je moet wel de hele plaag uitroeien want muizen planten zich razend snel voort. Allereerst moet je de toegang tot jouw huis voor de huismuis dichtmaken. 

Dat doe je door te kijken via welke manier ze binnen zijn gekomen. Vaak gebeurt dit via een gaatje in de meterkast. Denk eraan dat een huismuis een gat met een centimeter diameter al kan gebruiken om binnen te komen. Heb jij dergelijke gaten in je meterkast zitten in de vloer, maak ze dan dicht om bezoekers tegen te houden. Verder kan de huismuis ook via je dak binnen komen. Kijk bij de schoorsteen of de afvoer van bijvoorbeeld de wasdroger of er een gaatje in zit. Dicht dit gat om te voorkomen dat de huismuis van bovenaf je huis binnen komt. 

Vervolgens plaats je vallen waarmee je de muizen in je huis vangt. Door een val met een klem weet je zeker dat de muis ook daadwerkelijk dood is. Vind je dit niet nodig, vang de muizen dan met een kooitje en zet ze naderhand ver van je huis weer uit. Ga net zo lang door tot er geen muizen meer in je vallen zitten. Zuig muizenkeuteltjes dagelijks weg zodat je kan zien of de hele muizenplaag over is.


Wespen in je tuin? Volg deze tips

Wespen zie je elk jaar weer terug komen in je tuin. Ongediertebestrijding thuis kan ook bij wespen worden uitgevoerd. Ook hier is ‘wat doe ik nu’ de grote vraag. Wespen kunnen immers nogal agressief worden en niemand wordt graag gestoken door een woedende zwerm wespen. Het is dan ook zaak dat je de wespen niet met geweld wegjaagt. 

Wespen zijn altijd territoriaal. Zodra er een andere zwerm wespen in de buurt is maken ze dat ze weg komen. De snelste manier om van wespen in je tuin af te komen is dan ook dat je zorgt voor een ander wespennest. Bij ongedierte verdelgingswinkels tref je imitatie nesten die je in de boom kan hangen bij je huis. Op die manier denken de wespen dat er al een andere kolonie actief is en ze zullen een andere tuin opzoeken. Een wespennest verbranden is iets wat regelmatig wordt gedaan maar wat levensgevaarlijk is. Doe dit pas wanneer je zeker weet dat het hele nest verlaten is.