Je schilderklus goed voorbereiden

Veel verfklussen worden zelf gedaan, en dat kan ook prima. Echter is wel enige voorbereiden nodig om tot een goed resultaat te komen. In dit artikel lees je hoe je je schilderklus goed voorbereid en geef ik je een aantal tips. Lees snel verder!

Kies de juiste verf

Allereerst is het belangrijk om de juiste verf te kiezen. Zo kun je onderscheid maken tussen oplosmiddel houdende verf en water gedragen verf. Water gedragen verf is aanzienlijk beter voor het milieu en minder schadelijk voor de gezondheid, echter is de kwaliteit van de oplosmiddel houdende verf iets beter.

Vervolgens onderscheiden we:

Matverf

Matverf is zeer geschikt om oneffenheden uit de ondergrond te verbloemen en het schilderwerk een strakke en rustige uitstraling te geven.

(Zijde)glans verf

Glanzende verf is zeer eenvoudig schoon te maken en geeft diepte aan een ruimte. Wel kan het de ondergrond enigszins accentueren.

De verf klaar maken

De verf klaarmaken, hoe gaat dat? Je begint met het lezen van het etiket. Vervolgens zorg je dat er geen stof of ander vuil op de deksel van het blik zit. Je wilt immers niet dat er stof of vuil in de verf terecht komt. Nu pak je een houten roerstaaf en roer je de verf een paar minuten door. Je kunt er zelf voor kiezen om de verf dunner of dikker te maken als dit nodig is.

Zelf doen of uitbesteden?

Kleinere verfklussen kun je heel goed zelf uitvoeren. Ook voor grotere klussen kun je zelf het schilderwerk doen, echter kun je ook een schildersbedrijf inhuren. Deze hebben alle materialen en spullen gereed en hebben veel ervaring. Wanneer je een erg bijzondere schilderklus hebt zoals bijvoorbeeld het schilderen van een monument, is het niet aan te raden om dit zelf te doen. Dit kun je beter door een ervaren partij laten doen.