Huurwoningen in Utrecht of elders

Als huiseigenaar kun je besluiten dat het tijd is om verder te gaan, naar een groter huis, of je gaat juist kleiner wonen. Daarvoor hoef je het eigen huis niet altijd te verkopen. Soms is het ook zinvol om een tweede huis te kopen en tegelijkertijd het eerste te verhuren.

Het is niet alleen een geweldige manier om nieuw inkomen te genereren, er zijn ook tal van andere voordelen. Laten we eens kijken naar de voordelen van investeren in plaats van verkopen, de gevolgen van het aanvragen van een nieuwe hypotheek wanneer je er al een afbetaalt, en wat er komt kijken bij het ombouwen van je huis of huizen naar huurwoningen in Utrecht.

 

Huis verhuren? Waarom niet gewoon verkopen?

Het lijkt misschien gemakkelijker om je huis gewoon te verkopen als je gaat verhuizen, en in sommige gevallen is dat ook zo. Maar er zitten voordelen aan het gescheiden houden van de twee transacties.

Dekt het bedrag dat je elke maand aan huur zou kunnen krijgen, de hypotheekbetaling naast de maandelijkse onderhouds-kosten of kosten voor de eigenaar? Dan is het verhuren van je woning een slimme manier om een nieuwe bron van inkomsten te verwerven.

Zijn kopers schaars? Is het aanbod van te koop staande huizen groter dan het aantal potentiële kopers, dan heb je misschien meer geluk bij het vinden van huurders. Huurders weten dat huurcontracten jaarlijks vernieuwd worden, dus zijn ze vaak minder kieskeurig over de piepende deur of de kleine keuken dan een koper. En als je huis in de buurt van restaurants, universiteiten of openluchtrecreatie staat, kunt je ook jaar na jaar nieuwe huurders aannemen.

Zijn er reparaties nodig? Kan je huis wat updates gebruiken? Als dat het geval is, kun je met het verhuren van je huis in de loop van de tijd kleine verbeteringen aanbrengen. Dan kun je wellicht later je huis voor een hogere prijs aanbieden.

 

Een tweede hypotheek afsluiten

Een tweede huis kopen en tegelijkertijd een huis met hypotheek verhuren is heel goed te doen, maar er zijn een paar kleine hindernissen die je dan moet nemen. Overleg goed met je bank.

Je moet natuurlijk ook eens goed kijken naar de verzekeringen op het huis. Die moeten mogelijk veranderen als je van plan bent je huis te verhuren en je hebt mogelijk een aanvullende dekking als huisbaas nodig.

Kan je het betalen?

Als je eenmaal hebt vastgesteld of het zinvol is om je eerste huis om te bouwen tot een huurwoning, is het tijd om de cijfers te analyseren en te kijken of je dat tweede huis echt kunt betalen – of dat je de verantwoordelijkheid wilt nemen om twee hypotheken af te betalen.

Je wilt elke maand meer huur binnenhalen dan je aan onkosten betaalt, maar je moet wel kunnen concurreren met andere lokale verhuurders.

Het beste is om als huurder te kijken naar je woning. Wanneer je op een getal terechtkomt, neem dan dat cijfer en maak een schatting van de potentiële verdiensten door de uitgaven daarvan af te houden.

 

Er kan leegstand ontstaan

Je wilt met de woninghuur een maandelijks inkomen genereren, maar het kan voorkomen dat de economie of de lokale arbeidsmarkt dat onmogelijk maakt. Of misschien heb je een leegstaand appartement nodig tijdens renovaties of reparaties. Zorg voor een financiële reserve van enkele maanden waarop je kunt terugvallen om onverwachte kosten of een gebrek aan huurders op te vangen.