Afbetaalde woning erven

Wanneer jij en je erfgenamen een afbetaalde woning erven komen daar veel dingen bij kijken. In een moeilijke tijd is het vaak lastig om je hoofd erbij te houden. Toch is dit wel echt nodig om de erfenis te verdelen volgens het testament en hoe het zit met eventuele schulden et cetera. In dit bericht vindt je wat informatie over wat zoal de opties zijn met betrekking tot een afbetaalde woning erven.

Verkopen van het afbetaalde huis

Het verkopen van een afbetaald huis is qua de opbrengst het meest rendabele. Dit komt omdat je zo weinig kosten hebt. Het huis moet dan echter wel binnen 8 maanden verkocht zijn om erfbelasting en overdrachtsbelasting te voorkomen. Wanneer dit huis is verkocht dan wordt volgens het testament aan ieder erfgenaam zijn deel overgemaakt wanneer je volledig van het huis af bent en hier geen zorgen meer over hebt.

De woning houden

Vaak wordt er ook gekozen om het huis zelf te houden omdat het veel herinneringen heeft. Er wordt dan zelf vaak in het huis getrokken. Doordat je in dit huis wilt wonen moet je de andere erfgenamen wel hun rechtmatige deel geven. Door een taxatie op het huis te laten plegen is de waarde bekent en kun je de andere erfgenamen volgens de waarde van het huis afkopen. Let er wel op dat elk erfgenaam ermee instemt.

Wanneer u na 8 maanden nog in het huis woont moet u erfbelasting gaan betalen. Dit is vaak best wel een groot bedrag waar u rekening moet houden. Vaak is erfbelasting een sta in de weg om het huis zelf te houden. Zorg dus voordat je in het huis trekt wat de hoogte van de erfbelasting. Wanneer je er dus niet voor kiest om het huis te verkopen vermijdt je de erfbelasting en heb je zo in principe het meeste geld.