4 tips om een kleine tuin groter te laten lijken

Loop jij al een tijdje met het idee om jouw tuin te verbouwen. Maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Als je een kleine tuin hebt denk je waarschijnlijk dat de mogelijkheden voor jouw tuinrenovatie beperkt zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren op jouw tuin groter te laten lijken. In deze blog geven we je 4 handige tips!

 

Jouw kleine tuin groter laten lijken hoeft helemaal niet duur te zijn. Benieuwd naar de gemiddelde kosten? Bekijk en vergelijk hier hovenier prijzen!

1. Werk met hoogteverschil

Wil je jouw kleine tuin optisch vergroten? Dan is werken met verschil een hoogte een goede keus. Dit komt omdat de tuin niet in 1 blik te vangen is. Hoe pak je dit aan? Je kunt bijvoorbeeld het terras verhogen, een verhoogde vijver aanleggen of met juist het terras verlagen en daar een lounge creëren.

 

Met een verhoging of verlaging maak je de tuin gezelliger en zorg je ervoor dat de ruimte groter lijkt dan deze is. 

2. Gebruik rustige kleuren

Als je veel opvallende kleuren gebruikt oogt de tuin kleiner. Ook donkere kleuren raden we niet aan. Wil je de tuin groter laten lijken? Kies dan voor rustige kleuren zoals grijs, wit, lichtbruin en lichtblauw. Lichte kleuren reflecteren daglicht, waardoor de tuin optisch groter lijkt. 

 3. Variatie in materialen

Een andere tip om jouw kleine tuin groter te laten lijken is door gebruik te maken van verschillende materialen. Leg de tuin dus niet vol met alleen tegels of met alleen gras. Je maakt de tuin boeiender door een gedeelte te laten betegelen, een stukje (kunst)gras te laten leggen én een grindpad aan te leggen. 

 

Op deze manier lijkt jouw tuin niet alleen groter, je geeft elke ruimte een duidelijke indeling. Je raakt minder snel uitgekeken op je tuin en daardoor lijkt de kleine tuin groter.

4. Kies voor ronde vormen

De tuin is, meestal, een rechthoekig stuk grond. Hierdoor ben je vaak geneigd om in de tuin zelf ook te werken met hoekige vormen. Deze rechte lijnen en hoeken kun je prima afwisselen met ronde vormen. Door ronde en organische vormen te gebruiken lijkt de tuin groter.

 

Lange lijnen zorgen ervoor dat de ruimte groter lijkt dan deze werkelijk is. Verwerk bijvoorbeeld diagonale lijnen in de tuin, deze zijn langer dan horizontale of verticale lijnen. 

Op zoek naar tuin inspiratie? 

Meer inspiratie opdoen voor jouw tuin verbouwing? Op Slimster.nl bekijk je tuin inspiratie voor tuinen in allerlei soorten, maten en ontwerpen. Bekijk alle voorbeelden en ontdek welke tuin het best bij jou en jouw ruimte past!