Hoe kan je best een verbouwing betalen?

Een verbouwing is nodig om je woning nieuw leven in te blazen. Of je nu wil genieten van extra comfort of gewoon wat ruimtes wil opfrissen, verbouwen brengt steeds heel wat werk en kosten met zich mee. Hoe kan je een verbouwing nu best betalen?

Eigen geld is de goedkoopste oplossing

Beschik je over voldoende spaargeld, is het natuurlijk aan te raden om dit te gebruiken. Je eigen geld is altijd de voordeligste oplossing. Je hoeft geen rekening te houden met rente en maandelijkse aflossingen. Het is wel belangrijk dat je steeds een bedrag voor onvoorziene kosten achter de hand houdt. Maar wat als je niet over voldoende spaargeld beschikt?

Een extra hypotheek

Geld lenen voor verbouwing kan op twee manieren. Ten eerste kan je een tweede hypotheek afsluiten of je bestaande hypotheek verhogen. Dit kan alleen als je over een eigen woning met overwaarde beschikt of als je woning door de verbouwing meer waard wordt. De grote voordelen van een hypotheek zijn de lage rente en de lange looptijd. Al moet je wel steeds rekening houden met extra kosten, zoals bijvoorbeeld notariskosten en taxatiekosten. Een lange looptijd betekent dat je maandelijks een lager bedrag zal moeten betalen. Je zal wel over een langere tijd rente betalen, waardoor de totale kosten dan weer zullen oplopen.

Een persoonlijke lening aanvragen

Tegenwoordig wordt er steeds meer gekozen ome en persoonlijke verbouwingslening af te sluiten. Je zal het bedrag in één keer op je rekening zien verschijnen. Het maandbedrag en de einddatum worden vooraf vastgelegd, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. De rente van een persoonlijke lening is hoger dan bij een hypotheek, maar je zal van heel wat extra kosten bespaard blijven. Je moet geen rekening houden met een notaris of een taxatie, de rente en de maandelijkse aflossing zullen je enige kosten zijn.

Een financieel adviseur

Geld lenen voor verbouwing is niet gratis. Gebruik daarom je spaargeld als het kan. Wil je toch een lening aanvragen, is het steeds aan te raden een financieel adviseur te raadplegen. Op welke manier je geld leent hangt immers voor een groot deel van je persoonlijke situatie af. Laat een deskundige daarom je financiën tot in detail bekijken. Je zal zo een weloverwogen keuze maken waar je later geen spijt van zal krijgen.