Een ongekend lage hypotheekrente: wat zijn de gevolgen?

De hypotheekrente blijft nog altijd dalen. Afgelopen week hebben enkele hypotheekverstrekkers opnieuw hun rentes verlaagd. Cijfers van de Hypotheekshop laten zien dat de rente voor een hypotheek over 10 jaar met NHG is zelfs onder de grens van 2% gezakt, wat betekent dat de huidige hypotheekrente op het laagste niveau ooit is beland.

Een lage rente zien veel mensen als iets positiefs, maar kan wel degelijk negatieve gevolgen hebben. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich zorgen dat mensen meer gaan lenen dan verstandig is. Veel mensen beseffen niet dat de lage rente maar iets tijdelijks is. Zij sluiten een hoge hypotheek af voor een groot huis omdat dat immers kan met de lage rente, passen vervolgens hun budget en levensstijl aan op de lage kosten, maar raken wellicht in de problemen wanneer de rente weer gaat stijgen – iets dat onvermijdelijk weer gaat gebeuren. Zij kunnen hun maandlasten dan niet of bijna niet betalen. Het is dus verstandig om niet meer te lenen dan je zou kunnen lenen met een hoge rente, en voor een financiële buffer te zorgen wanneer de rente gaat stijgen.

Door de lage rente levert ook sparen niet veel meer op. Veel consumenten gaan daarom kijken naar andere mogelijkheden om hun geld onder te brengen, die voor meer rendement maar ook meer risico zorgen. Voorbeelden van zulke mogelijkheden zijn beleggingsprojecten via vermogensbeheerders en crowdfundingprojecten. Met wat geluk kun je daar meer geld op verdienen dan op je rente, maar je kan hierbij ook een hoop geld verliezen.Watch movie online Rings (2017)

Daarnaast kijken mensen vaak niet ver genoeg vooruit, en beseffen ze niet dat hun pensioen later wel eens tegen zou kunnen vallen. Het maken van een goede financiële planning is daarom belangrijk, benadrukt ook het AFM. Door op de lange termijn vooruit te kijken kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Als je het lastig vindt om zelf een financieel plan te maken, kun je op internet veel websites vinden die je hierbij helpen.

Al deze waarschuwingen betekenen niet dat je niet kunt profiteren van de lage rente. Als je op dit moment aan het oriënteren bent op een hypotheek, kun je misschien kijken of je baat hebt bij een lange rentevaste periode. Zo weet je zeker dat je gedurende een lange tijd, misschien wel 20 of 30 jaar, een relatief laag bedrag aan rente betaalt.

Het vinden van een geschikte hypotheekadviseur is niet makkelijk, op Hypotheekadviseurs Utrecht kan verschillende adviseurs vergelijken.