Kiezen voor een makelaar

Gaat u een huis kopen of verkopen? Dan is het verstandig een makelaar in te schakelen. De makelaar kan fungeren als tussenpersoon in de onderhandelingen, het is een expert in waardebepaling van uw woning en het is degene die u kan begeleiden bij het hele traject van de aan – of verkoop van uw woning.

Verschillende makelaars
Er zijn drie soorten makelaars die u kunt tegenkomen.
– Als u een huis koopt, dan kan een aankoopmakelaar u daarbij helpen. Deze makelaar huurt u zelf in en betaalt u ook zelf.
– De verkoper kan een verkoopmakelaar ingeschakeld hebben. Deze wordt betaald door de verkoper. Zodra u een huis gaat bezichtigen, dan heeft u te maken met een verkoopmakelaar.
– Een huis moet meestal in verband met een hypotheek getaxeerd worden. Als de bank dat niet zelf doet, kunt u daarvoor een taxateur vragen.

Aankoopmakelaar
Het is misschien lastig om zonder hulp een huis te kopen, een aankoopmakelaar treedt op namens u, de koper. Hij zal dus zijn best doen de aankoop van het huis voor u zo goed mogelijk te regelen.
Tegenwoordig is het heel gewoon dat de makelaar deeldiensten aanbiedt. Dus zodra u alleen hulp bij de onderhandelingen nodig heeft, doet de makelaar alleen de onderhandelingen voor u. Op die manier houdt u de makelaarskosten laag. De meeste makelaarskantoren werken als aankoop- en verkoopmakelaar. Ze kennen dus beide kanten van het werk en kunnen u daarom goed helpen.

Verkoopmakelaar
Koopt u een huis, dan heeft u te maken met de verkoper en zijn makelaar. Deze verkoopmakelaar wordt ingehuurd en betaald door de verkoper. Hoe aardig hij ook zal zijn, hij behartigt de belangen van de verkoper. Zodra u een huis gaat kopen wilt u natuurlijk alles weten van het huis, maar de verkoopmakelaar vertelt alleen waar je naar vraagt. Realiseer u, wanneer je met een verkoopmakelaar te maken hebt, dat hij primair het belang van de verkoper dient.
De verkoopmakelaar is niet jouw aankoopmakelaar. Kopers van een huis realiseren zich dit niet altijd. Er wordt dan vaak in goed vertrouwen de verkoper alle informatie om het huis zo gunstig mogelijk aan hen te verkopen verteld. Maar dit is fout, de verkoopmakelaar kan nooit uw aankoopmakelaar zijn.