Het kan wel is voorkomen dat er een ruzie met de buren ontstaat. Vaak begint het met kleine irritaties. Meest voorkomende voorbeelden daarvan zijn hinder en rommel die kunt u ook onderverdelen in verschillende soorten overlast. Als de ruzie niet in een gesprek kan worden opgelost, dan wordt het burenrecht toegepast. Vaak zijn er altijd twee kanten bij een zaak.
Eerste stap
Als u een beginnend conflict met uw buren heeft dan moet u als eerst in gesprek gaan met hun. In het gesprek kunt u aangeven waar u precies mee zit. Vaak kan het zijn dat u buren misschien ook wel een overlast ondervinden. Mocht het gesprek niet lukken dan kunt u eventueel een onafhankelijke partij benaderen, zoals een mediator. Zorg ervoor dat u genoeg bewijsmateriaal verzamelt om uzelf te kunnen verdedigen. Daarnaast moet u zorgen dat u uw rechtsbijstandverzekering benaderd. Zo voorkomt u hoge kosten.
Soorten hinders
Er zijn diverse soorten hinders waarvan u last kunt hebben. Hinder is eigenlijk de burenoverlast. Voorbeelden van burenoverlast zijn stankoverlast, geluidsoverlast en huisdierenoverlast. Vaak is geluidsoverlast de meest voorkomende ergernis. Verder kan het ook zijn dat uw buren een verbouwing aan het plannen zijn waar u het er niet mee eens bent. Meestal hebben uw buren daar een vergunning voor nodig, u kunt dan zelf ervoor kiezen om een bezwaar in te dienen.
Wat als het uit de hand loopt?
Helaas is het vaak zo dat een conflict uit de hand loopt. Dan kunt u ervoor kiezen om uw zaak te laten behandelen bij een gewone rechter of burenrechter. Een burenrechter zorgt voor een bemiddeling tussen beide partijen. Na de bemiddeling zorgt de burenrechter ervoor dat er een duurzame oplossing komt. Dat wil zeggen een oplossing waar beide partijen profijt van hebben. Beide partijen betalen voor de burenrechter. Natuurlijk kan het ook zo ernstig zijn dat de zaak naar de gewone rechter moet. Dan is het verstandig om een SWDV advocaat gespecialiseerd in vastgoedrecht te raadplegen. De advocaat kan u helpen en adviseren tijdens de zaak.
Voorkomen is beter dan genezen
Meestal is voorkomen beter dan genezen. Daarom is het verstandig om uw buren van tevoren te informeren als u bijvoorbeeld een verbouwing heeft gepland of van plan bent om een groot feest te geven. Daarnaast moet u ook de privacy accepteren van de mensen in de buurt. Zorg er dus voor dat u uw beveiligingscamera’s niet op de openbare weg zijn gericht. Met deze tips krijgt u ook een betere band met uw buren.