Verkopen en kopen van een huis

Een spannende tijd breekt aan, je hebt ervoor gekozen om je huis te verkopen en een nieuw huis te gaan kopen. Dat is altijd wel erg spannend en leuk natuurlijk. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je nu nog in een huurhuis zit, en een eigen huis gaat kopen. Dat is dan ook spannend. Wanneer je wel al in je koophuis zit, moet je goed nadenken over hoe lang van tevoren je het huis te koop gaat aanbieden. In sommige gebieden in Nederland, zoals de Randstad, gaan huizen erg snel van de markt. Maar wanneer je in een iets rustiger gebied woont kan dit wat langer duren. Kijk om je heen en vraag een verkoopmakelaar wat het slimste is om te doen. Je wil namelijk aan het einde niet met dubbele kosten zitten van je vorige huis wat je nog moet verkopen. 

Eerste huis kopen

Wanneer je uit je huurhuis vertrekt en je eerste huis gaat kopen is dat misschien nog wel spannender. Hoe ga je zoeken, welke hypotheek wil je en naar welke stad (of dorp) ga je verhuizen? Dit zijn allemaal belangrijke vragen, maar de belangrijkste is nog wel hoe je het huis gaat betalen. Dit kan met een hypotheek. Voor starters is er de speciale startershypotheek gemaakt, om starters meer kans te geven op de woningmarkt. Deze hypotheekvorm heeft verschillende hypotheken en heeft ook verschillende hypotheek rentes, zodat er voor iedereen wel wat voor hen tussen zit. Wanneer je dit hebt vastgesteld, kan je gaan kijken en zoeken naar je droomhuis, en weet je hoeveel je ongeveer kan gaan betalen voor een huis. 

Verkopen van je huis

Bij het verkopen van je huis komen meer aspecten bij kijken. Zoals ik al zei, moet je goed nadenken wanneer je je huidige huis op de markt gaat zetten. Voor de kosten ligt het bij het verkopen van je huis en een nieuw huis kopen wel wat anders dan je eerste huis kopen. Je kan namelijk je huidige hypotheek meeverhuizen. Dit kan binnen 12 maanden nadat je oude huis verkocht is. Hierdoor mag je je voorwaarden, rente en rentevaste periode meenemen naar je nieuwe hypotheek. Zo kan je makkelijk een nieuw huis kopen, en je oude huis verkopen, en blijf jij niet met te veel gedoe achter.