Tips voor een digitale bezichtiging

Tegenwoordig zijn bezichtigingen lang niet altijd meer fysiek. Deze gebeuren steeds vaker virtueel. Een virtueel open huis is een livestream waarin geïnteresseerden live mee kunnen kijken als een makelaar door het huis loopt. Ondertussen kunnen deze mensen vragen stellen om zo een goede indruk te krijgen van het huis. Dit is heel anders dan iedereen gewend is, voor makelaars maar ook voor geïnteresseerden. In dit artikel lees je een aantal tips om jezelf zo optimaal mogelijk voor te bereiden voor je eerste digitale huisbezichtiging!

Vraag documenten op

Probeer van tevoren alle relevante documenten te ontvangen van jouw aankoopmakelaar. Voorbeelden zijn; VvE vergaderstukken, een onderhoudsrapport en informatie over het energielabel. Het is raadzaam deze documenten goed door te nemen zodat je tijdens de rondleiding hier vragen over kan stellen. Mochten geïnteresseerden deze documenten pas na de bezichtiging doornemen, dan zal het antwoord langer duren. Daarnaast is dit gewoon essentiële informatie die je echt wil weten voor de bezichtiging. Er bestaat een kans dat het onderhoudsrapport aangeeft dat de woning erg slecht onderhouden is. Dit is een onaangename verrassing mocht je hier tijdens de bezichtiging achterkomen. Vraag dus documenten op, en neem ze vooral door!

Doe veldwerk

Doe alvast een verkenningsrondje in de buurt waar het huis gevestigd is. Ga te voet en bekijk de buurt in alle rust, gluur indien mogelijk alvast eens naar binnen. Dan heb je het huis al eens in het echt gezien, en krijg je er een veel beter gevoel bij. Dit kan natuurlijk ook achteraf, maar dan is er geen mogelijkheid om gerichte vragen te stellen tijdens de bezichtiging.

Schakel hulp in

Als je van plan bent om in je eentje in het huis te gaan wonen, betekent dit niet dat je in je eentje de bezichtiging hoeft te doen. Twee ogen zien meer dan een. Nodig iemand binnen je kennissen kring uit die bereid is mee te kijken met de bezichtiging. Idealiter is dit iemand die dit al vaker gedaan heeft of hier meer ervaring mee heeft. Door de documenten van tevoren met elkaar door te spreken kunnen jullie samen relevante vragen bedenken die gesteld kunnen worden tijdens de bezichtiging. Na afloop kunnen jullie samen ervaringen met elkaar delen om tot een goed besluit te komen!