Als volwassenen is verhuizen al niet niks. Vaak breng zo’n verhuizing een heleboel taken en stress met zich mee. Voor een kind kan zo’n verhuizingen ook een flinke impact hebben. Zij moeten hun vertrouwde plek achterlaten en afscheid nemen van hun buren en vriendjes in de buurt. Door je kind bij het hele verhuisproces te betrekken en ze te begeleiden waar nodig, kan de overgang naar een nieuw huis in een nieuwe buurt makkelijker worden gemaakt. De impact van een verhuizing op kinderen, is de zelfde impact een senioren verhuizing voor ouderen.
Tip 1: Goede timing. Bij kleine kinderen is het helemaal niet nodig om ver van te voren aan te geven dat het plan is om te gaan verhuizen. Ze hebben het besef niet dat het nog drie maanden of drie weken duurt. Bij oudere kinderen is het wel goed om op tijd aan te geven dat jullie gaan verhuizen, zodat ze vast kunnen wennen aan het idee. Bij alle leeftijden is het verstandig om te wachten tot er concrete plannen en datums zijn voordat je het gaat vertellen. Zo kun je het ook gelijk aan het kinderdagverblijf of aan school vertellen zodat zij er ook rekening mee kunnen houden.
Tip 2: Laat ze mee helpen! Betrek je kinderen bij het proces van het verhuizen. Laat ze hun eigen spulletjes inpakken in verhuisdozen en zorg dat hun belangrijkste spullen (favoriete knuffel bijvoorbeeld) in een speciale tas zitten zodat ze daar altijd bij kunnen. Ook met het klussen in het nieuwe huis kun je ze laten helpen! Misschien moet ergens behang vanaf worden gehaald of moet er een muurtje geverfd worden. Het zijn wellicht kleine klusjes, maar voor kinderen belangrijk dat ze hebben meegeholpen. Vooral in hun eigen kamer moeten ze kunnen helpen. Laat ze de kleuren voor de kamer of het behang kiezen. Dit wordt namelijk hún plekje en zij moeten zich er veilig voelen.
Tip 3: Zorg dat er ruimte is om verdrietig te zijn. Veranderingen zijn niet niks voor een kind. Zeker voor kinderen die zo ver gaan verhuizen dat ze naar een andere school moeten en hun vriendjes waarschijnlijk weinig nog gaan zien, is dat best pittig. Laat jouw kind verdrietig zijn. Zelf kun je wel bedenken dat na een tijdje in de nieuwe situatie iedereen gewend is, maar voor een kind is het moeilijk te zien dat het goed komt. Om het afscheid leuk te maken kun je je kind een afscheidsfeestje laten geven. Of een afscheidsbarbecue organiseren voor de buren. Zo geef je er een positieve draai aan.
Tip 4: Rust, reinheid en regelmaat
Probeer zoveel mogelijk de normale routine aan te houden. De routine en regelmaat houden die er altijd al was zorgt er voor dat de veranderingen beperkt blijven. Zo behoud je de rust of keert ie in ieder geval sneller terug. Neem bijvoorbeeld elke avond om dezelfde tijd de dag samen door voor het slapen gaan of creëer een rustmoment door samen te gaan lezen.