Welk rijbewijs heb je nodig voor een aanhangwagen?

Wanneer je gaat verhuizen is een aanhangwagen huren een goede oplossing voor het verplaatsen van spullen. Hiermee ben je flexibeler dan met een verhuiswagen en het kost bovendien een stuk minder wanneer je zelf spullen verhuisd. Aanhangwagens zijn er in alle soorten en maten, waardoor je altijd een wagen kan kiezen die bij je past. In heel Nederland kan je terecht voor het huren van een aanhangwagen. Ben je woonachtig in de provincie Utrecht, dan kan je bijvoorbeeld terecht bij aanhanger huren utrecht. Maar voordat je een aanhangwagen huurt moet je wel op de hoogte zijn van de regels. Veel mensen die een aanhanger willen huren vragen zich dan ook af of ze wel in het bezit zijn van het juiste rijbewijs. Alles hierover kan je lezen in deze blog.

Rijbewijs B of rijbewijs BE

In veel gevallen heb je voor het besturen van een auto met aanhangwagen voldoende aan het rijbewijs B. Dit is het standaard rijbewijs dat je nodig hebt wanneer je een auto wil besturen. Voor een aanhanger is dit voldoende wanneer je een aanhangwagen vervoerd die een maximale massa heeft van 750 kg. Je hebt ook voldoende aan alleen rijbewijs B wanneer de maximale massa van de aanhangwagen samen met de massa van het trekkend voertuig samen minder is dan 3.500 kg. Wanneer de massa van de aanhangwagen meer dan 750 kg is dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs BE.

Tips voor het huren van een aanhanger

Nu je weet over welk rijbewijs je moet beschikken is het handig als je op de hoogte bent van een aantal praktische tips. Ten eerste is het verstandig om vooraf genoeg onderzoek te doen naar het type aanhangwagen dat je zoekt. Er is veel aanbod en een overhaaste beslissing maken is onnodig. Rijden met een aanhangwagen gaat langzamer dan je gewend bent, omdat je maximaal 90 kilometer per uur mag rijden. Verder is het verstandig om de aanhangwagen tactisch in te pakken. Zware spullen stop je onderin en je dient altijd je lading af te dekken met een net of spanbanden. Tot slot kan het handig zijn wanneer je aflever locatie een ander adres mag zijn dan de inlever locatie. In het geval dat je besluit om te huren bij aanhanger huren den haag, maar je verhuist naar Groningen, dan kan het gemakkelijker zijn om daar ook je aanhanger weer in te leveren.