Groepenkast uitbreiden bij grootstroomverbruiker

U wilt een stroomstoring in uw woning vanzelfsprekend voorkomen, maar wellicht bent u van plan om voortaan elektrisch te gaan koken? In zo’n situatie kan het noodzakelijk zijn om uw huidige meterkast uit te breiden met een extra groep. Wanneer u een elektrische kookplaat namelijk aansluit op een al bestaande groep, wordt de belasting van deze groep veel te groot en kan er een stroomstoring ontstaan. Erg vervelend, zeker als u net bezig bent met het koken! Een elektrische kookplaat is vanzelfsprekend maar een voorbeeld, het principe geldt namelijk ook voor een verwarmde jacuzzi, een elektrische haard en andere grootstroomverbruikers in uw woning. Een elektricien kan u helpen bij het inschatten van de noodzaak van een extra groep in uw groepenkast en kan u tevens helpen bij de installatie van deze extra groep.

Belasting van groepen verspreiden

Het is in woningen van groot belang om de belasting van het elektriciteitsnetwerk zo goed mogelijk te verspreiden over de groepenkast. Probeer apparaten in de woonkamer en keuken bijvoorbeeld te spreiden, omdat u deze zeker in de avond veelal tegelijk zult gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan uw kinderen die televisie kijken terwijl u aan het koken bent, het gebruik van de afwasmachine als u ’s avonds naar de radio luistert, enzovoorts. Wanneer veel apparaten tegelijk gebruikt worden in dezelfde groep, kan de groep dermate belast worden, dat de stop zal springen. Wanneer u een nieuwe stop plaatst, zal het proces zich opnieuw voordoen.

Reden genoeg om de belasting van de groepen zo goed mogelijk te spreiden en daarmee het springen van de stoppen te voorkomen. Mocht u toch te maken krijgen met een gesprongen stop, dan kan dit ook het gevolg zijn van een kortsluiting in een van de apparaten. Bij een kortsluiting komt er namelijk eveneens een gigantische stroom vrij. De kosten voor het aanleggen van een extra groep