Waar je aan moet denken bij het koop- en verkoopproces van je woning

Bij het kopen of verkopen van een woning zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van de juiste vraagprijs voor een woning, het inschakelen van een verkoopmakelaar, enzovoorts. In het geval van het kopen van een woning zal je een hypotheek moeten aanvragen, moet je op zoek naar een passend huis, enzovoorts. In dit artikel zetten we een aantal van deze zaken voor je op een rijtje. Door vooraf voorbereidingen te treffen, wordt het makkelijker om door het koop- of verkoopproces bij woningen te lopen.

Aandachtspunten bij een woning kopen

Een woning kopen begint bij het berekenen van je maximale hypotheek. Er zijn verschillende tools op internet te vinden, waarmee je hiervan een inschatting kunt maken. Je kunt hier vanzelfsprekend geen rechten aan ontlenen, omdat er verschillende factoren zijn die niet in deze tools worden meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan openstaande leningen, het type contract wat je hebt, enzovoorts. Wil je een nauwkeurige inschatting van je maximale hypotheek? Vraag in dat geval een gesprek aan bij een hypotheekadviseur. Zie hier de voor- en nadelen van hypotheekadvies. Op basis van je maximale hypotheek kun je een geschikte woning zoeken.

Verkoopproces bij een woning

Naast het koopproces bij woningen, zal je na verloop van tijd ook te maken krijgen met een verkoopproces. In dit geval kan het verstandig zijn om een taxateur en verkoopmakelaar in te schakelen. Een taxateur kan een inschatting van de waarde van je woning maken. Dit maakt het makkelijker om tot een realistische verkoopprijs te komen. Een globale inschatting van je woningwaarde vind je aan de hand van de WOZ-waarde van je huis. Door naast een taxateur ook een verkoopmakelaar in te schakelen, zal het verkopen van de woning makkelijker worden.